top of page
MUSTAFA RESÄ°M.jpg

Mustafa Solak

Deniz GezmiÅŸ BoÅŸuna Parka Giymiyordu.

Yayınlanma Tarihi : 30 Kasım 2022

Yazıyı Değerlendirin
KötüFena DeğilİyiHarikaMuhteşem

Önce Rıdvan Dilmen, “Recep Tayyip ErdoÄŸan, parkasız Deniz GezmiÅŸ'tir” dedi. Hükümet yanlısı gazeteciler de kendileri ile Deniz GezmiÅŸ arasında, “Tam Bağımsız Türkiye” sloganını atmaları yönünden benzerlik kuruyorlar. Kemalistlerimiz, sosyalistlerimiz, bölücülerimiz zaten Deniz GezmiÅŸlerin mirasını sahipleniyorlar. Hükümet yanlısı gazetecilere, “Siz kim Deniz GezmiÅŸ olmak kim” diye kızıyorlar, ama bazılarının Deniz GezmiÅŸ algısı siyasi bağımsızlıktan ibaret. Herkese hatırlatayım ki, Deniz GezmiÅŸ “Tam Bağımsız Türkiye” derken sadece emperyalizmden emir almamak anlamında siyasi bağımsızlığı kastetmiyordu. “Tam Bağımsızlık” derken baÅŸka bağımsızlık kasıtları ve deÄŸerleri de vardı. Ekonomik, kültürel, Atatürk ilkelerine sahip çıkmak gibi… Åžimdi bunları açıklayalım ve cumhurbaÅŸkanına, hükümete, hükümeti destekleyen gazetecilere, Denizlerin mirasını sahiplenenlere soralım:

​

"ÖZEL OKULLAR BÄ°R GÜN DEVLETLEÅžTÄ°RÄ°LECEKTÄ°R"

​

1) Ekonomik bağımsızlık: Deniz GezmiÅŸ devletin fabrikalarının satılmasına karşıydı. ÖzelleÅŸtirilen kurumları kamulaÅŸtıracak mısınız?

​

2) Kültürel-eÄŸitsel bağımsızlık: AB, ABD ile bağımlılık iliÅŸkisine sokan antlaÅŸmaları iptal edecek misiniz?

ÖrneÄŸin eÄŸitimi ABD’nin denetimine sokan “Türkiye Cumhuriyeti ile ABD arasında 27 Åžubat 1946’da imzalanan anlaÅŸma gereÄŸince temin edilen paraların kullanılmasına dair” AntlaÅŸma yürürlüktedir. Bu antlaÅŸma gereÄŸi kurulan EÄŸitim Komisyonu’nun baÅŸkanı ABD’lidir. Bu antlaÅŸmayı iptal edecek miyiz? (AntlaÅŸmaya dair bilgiyi Ocak’ta çıkacak eÄŸitim kitabımda bulabilirsiniz.)

​

1967 yılında öÄŸrenci yurtlarına alınacak öÄŸrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu tarafından belirlendiÄŸi listede 14 özel yüksek okul öÄŸrencisi bulununca bu öÄŸrencilerinin yurtlara alınmaması için derslere girmeme kararı alındı ve boykot Anadolu’ya da yayıldı. Yurtlar afiÅŸle, kireçle “Özel Okullar bir gün devletleÅŸtirilecektir”, “ Yurtlar DevletleÅŸtirilmelidir” cümleleri yazıldı.

​

Ä°stanbul'daki öÄŸrenci örgütleri, henüz yeni açılmakta olan özel okulları protesto etmek için Ä°stanbul'dan Ankara'ya bir yürüyüÅŸ düzenlediler. Özel yüksek okullar kapatılarak eylem baÅŸarıya ulaÅŸtı. Ancak 12 Mart askeri darbesinden sonra yeniden açıldı. Boykotu ve yürüyüÅŸü organize edenler arasında Hasan Yalçın, Harun Karadeniz, Uluç Gürkan gibi gençlik önderleri de vardı.

​

Özel okulların yayıldığı bir dönemde, “Kamusal eÄŸitim, özel okullara hayır” diyebiliyor muyuz?

​

3) Atatürk ilkelerini savunmak: Deniz GezmiÅŸ Cumhuriyetçilik, Devletçilik, Halkçılık, Devrimcilik, Laiklik, Milliyetçilik olarak ifade edilen 6 Ä°lke’yi (Ok’u) tutarlılıkla savunuyordu. ÖrneÄŸin “Tam Bağımsız Türkiye Ä°çin Mustafa Kemal YürüyüÅŸü” düzenledi.

​

NÄ°YE LAÄ°KLÄ°ÄžE LAÄ°KLÄ°K DÄ°YEMÄ°YORUZ

​

Hükümet, Atatürk gibi 2. KurtuluÅŸ Savaşı verdiÄŸini söylüyor, ama bu savaÅŸ, müfredattan Atatürk ilkelerini azaltarak, kimi ders kitaplarından da kaldırarak mı verilir?

​

ÖrneÄŸin hala Atatürkçülerimiz içinde, "cumhuriyetçilik" ilkesine aykırı ÅŸekilde tarikat ve cemaatleri “zenginlik” olarak gören var.

​

Laiklik yerine “sekülerlik” diyerek devletin dinlere, toplumun huzuru adına müdahale etmesine karşı çıkılmaktadır. “Dinlere saygılı”, “inançlara saygılı”, “tarikatlara saygılı”, “özgürlükçü” gibi sıfatları laikliÄŸin önüne getirenlerimiz var. Niye laikliÄŸe laiklik diyemiyoruz?

​

Niye laikliÄŸi Atatürk’ün tanımladığı gibi “din ve dünya iÅŸleri ayrılığı” diye tanımlamıyoruz da etiket getiriyoruz?

Laikliği birleştirici bulmadığımızdan olabilir mi?

​

Atatürk ilkelerini kabul edip de hala ben, “Ben milliyetçi deÄŸilim” diyenlere de rastlıyoruz. Oysaki, Atatürk ilkeleri arasında “milliyetçilik” de var. Atatürk Türk milletini, “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir” diye tanımlayarak bunun biyolojik deÄŸil, siyasi bir tanım olduÄŸunu söylemiÅŸtir. Dahası dünyanın diÄŸer milletleriyle uyum ve barış içinde yaÅŸamak olduÄŸunu söyleyerek milliyetçiliÄŸin saldırgan, iÅŸgalci olmadığını dile getirmiÅŸtir. MilliyetçiliÄŸin en belirgin özelliÄŸi ise bağımsızlıktır, yani antiemperyalizm. Neden milliyetçiliÄŸi bağımsızlık olarak anlamıyoruz da ırkçılık olarak anlıyoruz? Emperyalizm ve emperyalizmden etkilenenler böyle öÄŸrettiÄŸi için olabilir mi?

​

ESAD'IN BAÅžARISI, ÜLKEMÄ°ZÄ°N GÜVENLİĞİ

​

4) Emperyalizmi baÅŸ düÅŸman bellemek ve enternasyonalizm: GezmiÅŸler, vatansever olduÄŸu gibi dünyanın geri kalanında emperyalizmin ezdiÄŸi, bölmeye çalıştığı ulusların da yanındaydı. Filistin’in bağımsızlığı için savaÅŸtı. Bugünse Filistin Kürdistan’ı tanıma kararı alır diye, “Bu Araplara güvenilmez” diyenimiz var. Oysaki, yanlış tutum baÅŸka emperyalizmin ezdiÄŸi Filistin’in desteklenmesi baÅŸka konular. EleÅŸtireceÄŸiz ve emperyalizme karşı onları yalnız bırakmayacağız.

​

Bugün Suriye, emperyalizme karşı vatanını savunurken doÄŸru yanlış hala Esad’ın ne kadar katil biri olduÄŸundan, görevi bırakması gerektiÄŸinden bahseden çok kemalist ve sosyalist var. Esad’ın hataları var elbet, ama emperyalizme mi yoksa emperyalizmin hedef aldığı ülkenin liderini mi baÅŸ mesele yapacağız?

Esad’ın baÅŸarısı ülkemizin de güvenliÄŸini saÄŸlamıyor mu?

​

Dahası Suriye’yi emperyalizme karşı savaÅŸta daha iyi birleÅŸtiren birileri var mı? Görevi bırakınca emperyalizme karşı mücadelenin daha baÅŸarıyla mı yürüyecek?

​

"Batı, Suriye’de, Afganistan’da, OrtadoÄŸu’da El Kaideleri, IŞİD, El Nusraları desteklediÄŸi ve aydınlanmaya, laikliÄŸe karşı olanları desteklediÄŸi halde Batı deÄŸerlerinden kopamayız” diyen laiklerimiz var.

Laik görünüme sahip diye emperyalizm iÅŸbirlikçisi PYD’yi savunanlar var. PYD, ABD’den binlerce tır silah almıyor mu? Hatta ABD’nin deyimiyle “kara gücü” deÄŸil mi?

​

Oysa, “laikliÄŸi savunuyoruz ama emperyalizme de karşıyız” dememiz gerekmez mi?

​

Dememiz o ki, Deniz GezmiÅŸ’i sahiplenmek ümmetçiliÄŸi, bölücülüÄŸü deÄŸil, siyasi, ekonomik, kültürel bağımsızlıkla, Atatürk ilkelerini, aydınlanmayı, ulus-devleti savunmakla olanaklıdır.

YASAL BÄ°LGÄ° VE UYARI

Sitemizde yayınlanan makale, yazı ve yorumlar, yazarın kiÅŸisel görüÅŸünü temsil eder; makalemiz.com'un resmi görüÅŸü deÄŸildir. Makale, yazı ve görsellerin kullanımından kaynaklı her türlü hukukî ve cezaî sorumluluk yazarına aittir.

Her türlü ad, görsel ve içerik hakları makalemiz.com'a aittir. Herhangi bir metin ya da bölüm sitemizin izni olmadan alınamaz. Ä°çerikler, izinsiz ve ticari olarak herhangi bir ÅŸekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, deÄŸiÅŸtirilemez ve yayınlanamaz.

 

Sitedeki tüm harici linkler ayrı bir sayfada açılır. Site ismi harici linklerin sorumluluÄŸunu almaz. Bu sitede yer alan reklamların yayınlanması dışında söz konusu reklam içeriÄŸi ve/veya reklam veren ile herhangi bir baÄŸlantısı, iÅŸbirliÄŸi ya da ortaklığı bulunmamaktadır. Reklam ve ilanlara konu mal ya da hizmet sunulması ile ilgili her türlü hukukî ve cezaî sorumluluk da reklam verene aittir.

makalemiz.com, yazarların gönderdiÄŸi yazıların tamamını ya da bir bölümünü yayınlayıp yayınlamamakta özgürdür.

bottom of page